DPG in GPR Gebouw

Gepubliceerd op 24 oktober 2016

GPR Gebouw is het eerste meetinstrument dat gaat werken met DPG!

DPG staat voor Duurzaamheidsprestatie gebouw en is gebaseerd op de milieubelasting van een gebouw. DPG bouwt door op de bestaande Energieprestatie Gebouwen (Dit is sinds 2021 de BENG eisen op basis van de NTA 8800) en Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Het toepassen van DPG in GPR Gebouw verbindt de thema's energie en milieu tot één score. Het geeft aan welke bouwkundige en installatietechnische keuzes onder de streep het meest duurzaam zijn, in een netto-milieu impact.

Door in GPR Gebouw energie en materiaal in samenhang te bekijken, wordt het voor u eenvoudiger om de duurzaamheid van uw gebouw te optimaliseren. de DPG methode toont in GPR Gebouw de milieueffecten van energie- en materiaalgebruik in dezelfde eenheid en brengt zo de totale milieubelasting van een gebouw over de gehele levensduur in beeld. 

Voorbeeld:
Een isolerende maatregel (bijvoorbeeld extra isolatie) zorgt voor een hogere energiescore, maar zorgt tegelijkertijd voor meer materiaal en dus een lagere milieu score. Door middel van de DPG methode worden deze GPR scores gekoppeld en geeft GPR Gebouw een meer genuanceerd beeld van de thema's Milieu en Energie. 

Het opnemen van de DGP methode in GPR Gebouw zorgt er voor dat er niet meer gekozen hoeft te worden tussen energie óf milieu. 

Bekijk hier wat Duvast met een GPR Berekening voor u kan betekenen