Verplicht energielabel C

Gepubliceerd op 30 november 2016

Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een label slechter dan energielabel C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

De energie-eis

Minister Blok kondigt een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren. Kantoorpanden moeten een minstens een energielabel C hebben. De eis geldt vanaf 2023, kantooreigenaren hebben nog tot 2023 om hun kantoorpanden energiezuiniger te maken.

De investering in maatregelen die u als kantooreigenaar doorvoert verdienen zich terug door besparing op uw energiekosten. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Zonder te verbouwen

Kantoren met een energielabel D, E of F kunnen in de meeste gevallen zonder bouwkundige ingrepen een energielabel C halen. Aanpassingen in de installatie (bijvoorbeeld verlichting) kunnen al voldoende zijn. Bij kantroen die nu een energielabel G hebben, zijn bouwkundige ingrepen nodig om tot een energielabel C te komen.

U kunt dan denken aan het aanbrengen van isolatie of het vervangen van beglazing. Deze ingrepen kunt u terugverdienen doordat u bespaart op uw energiekosten. De terugverdientijd en investering zijn sterk afhankelijk van de omvang van uw kantoorpand en de energieprijs. 

Besparing

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat de verplichting van het energielabel C voor kantoren een additionele besparing van 8,6 PetaJoule in 2023 oplevert. De investering die alle kantooreigenaren samen moeten doen bedraagt € 860 miljoen.

Het gemiddelde rendement per geïnvesteerde euro ligt volgens het EIB op circa 22%. Hierbij geldt, hoe hoger de 'label-stap' die je maakt, hoe hoger het rendement is. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, ook hiervoor geldt: De terugverdientijd en investering zijn sterk afhankelijk van de omvang van uw kantoorpand en de energieprijs.