Circulaire MPG nog niet mogelijk

Gepubliceerd op 26 juni 2019

Circulaire MPG berekening opstellen per 1 juli 2019 nog niet mogelijk

Met wind, zon, waterkracht en batterijtechnologie is het energievraagstuk op papier opgelost. De hoeveelheid duurzame opwekking blijft achter bij de doelen, maar technisch is het haalbaar en in combinatie met opslagtechnieken is het mogelijk om een samenleving te bouwen die functioneert o.b.v. 100% hernieuwbare energie. Echter hiervoor zijn materialen nodig. Grondstoffen zijn (nog) niet 100% hernieuwbaar. Hier ligt voor bouwend Nederland de volgende uitdaging.

Het begin is gemaakt met de MPG. In een MPG berekening wordt aangegeven wat de milieubelasting van een gebouw is. De milieubelasting is te vergelijken met de verwijderingsbijdrage van een gebouw.  In de toekomst zal deze milieubelasting voor alle producten worden bepaald. Daarmee wordt inzichtelijk wat de milieuschade is van alle productie die wij aanschaffen. 

De MPG zou per 1 juli ook inzicht gaan geven in de mate van circulariteit van gebouwen. Softwarebeheerders DGMR en WE adviseurs hebben echter aangegeven dat hun softwarepakketten niet op tijd klaar zijn om per 1 juli te kunnen rekenen aan circulaire gebouwen. Het aanleveren van de genoemde data gaat moeilijker dan gedacht. Een nieuwe datum is nog niet genoemd en tot deze tijd is het niet mogelijk om berekening te maken. 

Wij verwachten dat het binnenkort mogelijk wordt om te rekenen aan circulaire gebouwen en zodra dit mogelijk is, wordt dit bekend gemaakt in een Duvast update.