Energie-audit loont!

Gepubliceerd op 03 november 2016

De verplichte energie-audit voor grote bedrijven zorgt voor forse energiebesparing! De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat grondige audits leiden tot 10-40% besparing op energieverbruik en -kosten!

Wat is een energie-audit?

De energie-audit houdt in dat grote ondernemingen hun energieverbruik in kaart brengen en maatregelen bedenken om daarop te besparen. De energie-audits lijken op de inspanningen die volgen op de Meerjarenafspraak (MJA) tussen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven en de bijbehorende energie-efficiëntieplannen (EEP).

 

Energie-audit loont!

Op basis van de bevindingen van het RVO blijkt dat een energie-audit altijd loont. Wanneer u als bedrijf bereid bent een energie-audit grondig aan te pakken en de besparingsmaatregelen echt uit te voeren, biedt de energie-audit altijd winst. In de industrie loopt de besparing op van 10 tot 25% en soms zelfs tot 40% in 8 jaar tijd! Bij gebouwen is dit 15 tot 25%. De reductie in energieverbruik die u ook terug ziet op uw energierekening. 

Snelle winst

Ook ondernemingen die nog niet zijn begonnen met energiebesparende maatregelen kunnen op vrij eenvoudige manieren winst boeken. Eenvoudige maatregelen die al direct veel opleveren:

  • Het opnieuw (beter) instellen van koeling, verwarming en ventilatie
  • Het automatisch uitschakelen van verlichting door middel van detectieschakelaars
  • Het af- of uitschakelen van machines die niet worden gebruikt.
  • Het verkomen van tocht 
  • Het schoonmaken en repareren van apparaten

Deze maatregelen hoeven niet duur te zijn en leveren een aardig besparing.

Mogelijke vrijstelling

Ondernemingen die deelnemen aan de Meerjarenafspraak of beschikken over een ISO 50001 (energie management systeem) of een ISO 14001 (milieu management systeem) certificaat, hoeven geen energie-audit uit te voeren. U kunt het stappenplan Energie-audit doorlopen om te zien of uw onderneming auditplichtig is. 

Bekijk wat Duvast met een energie-audit (EED) voor u kan betekenen