Extra geld lenen voor gasloos bouwen!

Gepubliceerd op 20 januari 2019

extra geld te lenen voor de meerkosten voor het gasloos maken van een nieuwbouw woning.

Het Nationaal Energiebespaarfonds maakt het mogelijk om extra geld te lenen voor de meerkosten voor het gasloos maken van een nieuwbouw woning.
Daarnaast komen er ook veel andere extra investeringen in aanmerking voor deze lening. Lees hieronder welke:

Voorwaarden lening gasloos nieuwbouwen

Het gasloos maken van een nieuwbouw woning kost meer geld dan het verwarmen op gas. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet uw nieuwbouw woning voloden aan een aantal voorwaarden:

  • Uw woning is nog niet opgeleverd
  • U gaat van aardgas naar aardgasvrij
  • De bouwvergunning is afgegeven voor 1 september 2018

Het aanvragen van de lening kan (zoals bij de reguliere energiebespaarlening) worden aangevraagd bij SvN via www.energiebespaarlening.nl/overijssel.

Inwoners provincie Overijssel

Voor inwoners van Overijssel is de lening extra voordelig en kan er worden geleend tegen een percentage tussen de 0,8 en 1,2%. 

Extra investeringen

Naast de meerkosten voor het gasloos maken van de woning komen de volgende systemen in aanmerking voor de duurzaamheidslening. Deze maatregelen zijn alleen mogelijk voor eigenaren van bestaande woningen:

  • Aansluiten warmtenet
  • Micro-Warmtekrachtkoppeling
  • Waterzijdig inregelen
  • Asbestsanering
  • Installatie voor warmteterugwinning
  • Zeer Energiezuinig Pakket
  • CO2-gestuurde ventilatie
  • Isoleren deuren en gevelpanelen
  • ZEP+ / NOM
  • Energiemonitoring
  • Lage temperatuurafgiftesysteem
  • Zoldervloerisolatie
  • Gelijkstroomventilator
  • Maatwerkadvies
  • Zonneboiler
  • Gelijkstroompomp
  • Spouwmuurisolatie
 
  • ZHoogrendementsglas
  • Vloerisolatie
 
  • Hoogrendementsketel
  • Bodemisolatie
 
  • HRe-Ketel
  • Warmtepomp
 

Aansluiten warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water door stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heeft u dan vloer- en/of wandverwarming of radiatoren. 
Lees hier meer over het aansluiten van een warmtenet
 

Asbestsanering

Op een woondak kan asbest voorkomen. Bijvoorbeeld bij golfplaten of dakleien. Bij het laten plaatsen van dakisolatie moet dit eerst verwijderd worden. U kunt de Energiebespaarlening voor maximaal 50% inzetten voor het verwijderen van asbest. De overige 50% van de lening moet u dan gebruiken voor dakisolatie, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.
Lees hier meer over asbestsanering

CO2-gestuurde ventilatie

Bij CO₂-gestuurde ventilatie zuigt de ventilator lucht weg uit de woning en brengt frisse lucht via ventilatieroosters boven de ramen weer naar binnen. De binnenkomende lucht wordt door de wind aangezogen.

CO₂-gestuurde ventilatie ventileert alleen als het ook echt nodig is. Sensoren meten de luchtkwaliteit en het systeem gaat op basis daarvan meer of minder ventileren. Zo nodig stuurt de sensor een signaal naar de centrale computer, die automatisch de roosters openzet en de ventilator aanzet om vervuilde lucht af te voeren. Met zo’n systeem kunt u bijvoorbeeld ook de luchtvochtigheid in de badkamer meten. De ventilator gaat dan vanzelf werken als er gedoucht wordt.
Lees hier meer over CO2-gestuurde ventilatie

Dakisolatie

Er zijn verschillende mogelijkheden om het dak van uw woning te isoleren, wat mede afhankelijk is van de stand van het dak. Platte daken kunnen het beste aan de bovenkant geïsoleerd worden, want isolatie aan de onderzijde geeft namelijk een groot risico op dakrot. Schuine daken zijn zowel van binnen als van buiten te isoleren. Isolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde, doordat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal. Als u een zolder heeft en deze niet verwarmt, kunt u de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder de zolder isoleren.
Lees hier meer over de mogelijkheden van dakisolatie

Energiemonitor gekoppeld aan slimme meter

Een energiemonitor is een laagdrempelig hulpmiddel om u via aansprekende visualisaties meer bewust te maken van uw energieverbruik en zo te helpen bij energiebesparing. Het belangrijkste kenmerk van de energiemonitor is dat actuele meetgegevens vanuit de slimme meter naar een display worden verzonden voor real-time visualisatie en vergelijking met eerdere verbruiksperiodes. Hiervoor is geen contract met een (energie)leverancier vereist. Ook is aansluiting op internet niet nodig, waardoor alle verbruiksgegevens ‘in huis blijven’.
Lees hier meer over de mogelijkheden van energiemonitoring

Gelijkstroompomp en ventilator

Een gelijkstroompomp pompt warm water rond voor de centrale verwarming. Deze pomp werkt op gelijkstroom, dat wil zeggen dat de stroom altijd dezelfde richting opgaat, in tegenstelling tot bij wisselstroom. Een gelijkstroompomp is door andere elektromotortechniek gemiddeld 50% zuiniger in energieverbruik dan een standaard wisselstroompomp.
Lees hier meer over gelijkstroompompen en ventilatoren

Gevelisolatie

Gevelisolatie is aan de buitenkant van het huis aan te brengen, maar ook vanuit binnen met voorzetwanden. Voor de buitenkant kunt u kiezen voor isolatie met sierpleister of gevelbekleding. Dit wordt tegen de buitenmuur van de woning aan geplaatst.
Lees hier meer over de mogelijkheden van gevelisolatie

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas (ook wel HR++ glas genoemd) isoleert beter dan enkel glas. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan hoogrendementglas al rendabel zijn.
Lees hier meer over de eisen aan hoogrendementsglas

Hoogrendementsketel

Aardgas verdwijnt langzaamaan uit de Nederlandse woningen. Hiervoor komt duurzame energie voor warm water en verwarming in de plaats. Dit moet ervoor zorgen dat Nederland in 2050 CO₂-arm is. Daarmee verdwijnt op termijn de traditionele CV-ketel. Dit heeft ook gevolgen voor de mogelijkheden die de Energiebespaarlening biedt.

Aanvragen vanaf 21 januari 2019 mogen geen nieuwe hoogrendementsketel financieren voor de vervanging van een oude hoogrendementsketel. Een hoogrendementsketel kan alleen nog worden gefinancierd als deze een oude traditionele of VR-ketel vervangt.
Lees hier meer over hoogrendementsketel

HRe-ketel

Een HRe-ketel is een combiketel op gas (hr-107), die ook elektriciteit produceert door de geïntegreerde heteluchtmotor (een stirlingmotor van 1.000 watt). Dat maakt van deze ketel een kleine uitvoering van zogeheten warmtekrachtkoppeling, een micro-wkk. Een dergelijke combiketel is vooral interessant als u per jaar meer dan 1.600 m³ gas verbruikt.

De ketel wekt elektriciteit op zodra de ketel aanslaat. Deze stroom is bruikbaar in huis en bespaart op het aantal kWh elektriciteit dat het huishouden afneemt van het elektriciteitsnet. Als de ketel meer stroom opwekt dan het huishouden nodig heeft, levert de ketel aan het elektriciteitsnet. Dat verrekent het elektriciteitsbedrijf met uw elektriciteitsrekening.
Lees hier de voordelen van een HRe-ketel

Installatie voor warmte-terugwinsysteem

Een douchewarmteterugwinning haalt warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en (of) naar de combiketel of boiler. De warmtewinning vindt plaats in een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen.
Lees hier meer over de voordelen van warmte-terugwinsysteem

Isolerende deuren, kozijnen en panelen

Goede isolatie scheelt energieverlies en vermindert het risico op vochtneerslag in het kozijn. Kozijnen en deuren verschillen in de mate waarin ze warmte tegenhouden. Dit is te zien aan de U-waarde, een verhoudingsgetal voor warmtedoorgang. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.
Lees hier over de eisen aan geïsoleerde deuren, kozijnen en panelen

Lage temperatuurafgiftesysteem

Een lage temperatuurafgiftesysteem (LTV) verwarmen uw huis gelijkmatig, constanter en milieuvriendelijker dan een hoogrendementsketel. Het is comfortabel en u bespaart energie. Bij gewone (centrale) verwarming kan de aanvoertemperatuur van het water oplopen tot 80 graden Celsius. Bij LTV is dit maximaal 55 graden, waardoor u met een lager gasverbruik toch het huis kan warmhouden. Dit scheelt op de gasrekening en dus ook op de uitstoot van broeikassen.
Lees meer over het lage temperatuurafgiftesysteem

Maatwerkadvies

Het maatwerkadvies geeft voor uw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren, uw comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren. In het advies staan ook de kosten vermeld, en de tijd die het duurt voordat u de investering heeft terugverdiend via besparing op uw energierekening. Het maatwerkadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren. Voorheen heette het maatwerkadvies energiebesparing een Energie Prestatie Advies (EPA).

Duvast is EPA-W gecertificeerd en kan dit maatwerkadvies voor u verzorgen.
Lees hier meer over het maatwerkadvies of neem contact op met Duvast

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 cm. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.
Lees hier de gestelde eisen voor spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw vloer te laten isoleren. Een goede aannemer kan u het beste adviseren over de te gebruiken materialen. Hoe goed vloerisolatie de warmte in huis houdt, hangt vooral af van de isolatiewaarde van de vloerconstructie (isolatie + vloer + vloerbedekking samen), officieel ‘warmteweerstand’ (Rc-waarde) genoemd. Hoe hoger de Rc-waarde, des te beter de isolatiewaarde.

Bodemisolatie

Naast het isoleren van de vloer kunt u het huis isoleren met bodemisolatie. Deze isolatiemethode is alleen aan te bevelen als er geen andere mogelijkheden zijn voor vloerisolatie, of als u wilt dat de vochtdruk in de kruipruimte afneemt. Bij bodemisolatie wordt een bulk isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gespoten. Het is ook mogelijk bodem- en vloerisolatie te combineren.
Lees hier de voordelen en eisen aan vloer- en bodemisolatie

Warmtepomp

Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater en ze hebben een zeer hoog rendement. Warmtepompsystemen gebruiken weinig tot geen fossiele brandstof en ze zijn weinig milieubelastend. Verwarmen en water verwarmen in huis met een warmtepomp is daarom duurzaam.
Lees voor tips, eisen, voordelen en subsidies verder op de website van Energiebespaarlening

Waterzijdig inregelen

Met waterzijdig inregelen wordt de hoeveelheid warm water ingesteld die door de radiator stroomt, zodat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt en de verschillende ruimten gelijkmatig worden verwarmd. Door waterzijdig in te regelen is de retourtemperatuur van alle radiatoren min of meer gelijk. Dit zorgt ervoor dat er minder pieken en dalen in de cv-temperatuur zijn zodat de ketel minder vaak wordt opgestart. Dit bespaart energie.
Lees hier de kosten en voordelen van waterzijdig inregelen

Zeer Energiezuinig Pakket

Een Zeer Energiezuinig Pakket is een combinatie van maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken. De maatregelen stellen hogere eisen aan onder andere isolatiewaarden en passen goed bij het Nul op de Meter concept. Voor een Zeer Energiezuinig Pakket kunt u een Energiebespaarlening tot maximaal € 50.000,- per woning aanvragen. Deze lening moet u binnen 15 of 30 jaar aflossen.
Lees hier de eisen voor het Zeer Energiezuinig Pakket

Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter

Een Nul op de Meter woning wekt evenveel energie op als de bewoners nodig hebben voor de woning en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking. Woningeigenaren die hun woning Nul op de Meter willen maken kunnen hiervoor een Energiebespaarlening tot maximaal € 65.000,- per woning aanvragen. Deze lening moet binnen 15 jaar worden afgelost.
Lees hier de eisen voor het Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter

Zolder- of vlieringvloerisolatie

De warmte in een woning gaat over het algemeen naar boven. Via de zolder of vliering kan er veel warmte verloren gaan. Daarom is het aan te raden de zolder- en vlieringvloer goed te isoleren, ook als u de zolder of vliering niet verwarmt. De warmte blijft dan zoveel mogelijk binnenshuis. Bij het isoleren van een vlieringvloer kunt u bijvoorbeeld de vloer tussen de zolder en de vliering voorzien van isolatieplaten.
Lees hier de voordelen van zolder- of vlieringvloerisolatie

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector om zonnewarmte op te vangen, een pomp en leidingen naar het voorraadvat en een naverwarmer. De temperatuur kan in de collector oplopen tot 90 graden Celsius. Via een buizensysteem wordt vloeistof die werkt als warmtetransportmiddel van de collector naar het voorraadvat gepompt; daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het kraanwater. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt een naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius.
Lees hier meer over de tips, eisen en voordelen van een zonneboiler

Zonnepanelen

Wilt u niet alleen energie besparen, maar ook eigen duurzame energie opwekken? Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om zonnepanelen te financieren, mits i.c.m. een andere maatregel. U kunt maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij), de overige 25% voor een andere maatregel van de maatregelenlijst.
Lees hier alles over aanschaf van zonnepanelen