Productiever in een groen gebouw

Gepubliceerd op 20 februari 2017

Een onderzoek van de Harvard University toont aan dat werknemers die in een duurzaam gecertificeerd gebouw werken, beter scoren op cognitieve taken en een betere nachtrust hebben dan mensen die werken in een niet duurzaam pand.

Tijdens het onderzoek hebben wetenschappers verschillende gebouwaspecten onderzocht zoals:

  • Verlichting
  • Thermisch comfort
  • Luchtkwaliteit
  • Ventialtie
  • Geluid
  • Vocht

Deze factoren zijn onderzocht in 10 panden in vijf verschillende steden. 

Gezonde gebouwen

Tijdens het onderzoek werden de gezondheidsdata van 24 proefpersonen die in het gebouw werken gemeten.De proefpersonen moesten cognitieve testen uitvoeren, een dagelijkse enquête in vullen en een smartwatch dragen die de slaapkwaliteit bijhoudt.

Zo blijkt dat de proefpersonen die in groen gebouwen werken, tot 26% hoger scoren op de cognitieve functietest dan de proefpersonen die niet in een groen gebouw werken. Ook hadden de proefpersonen in een groen gebouw 30% minder symptomen van het 'sick-building' syndroom en was de slaapkwaliteit 6% hoger dan de mensen die niet in een duurzaam pand werken. Het sick building sydroom zijn gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door o.a. slechte luchtkwaliteit in een gebouw. 

Duurzame maatregelen

De Amerikaanse universiteit heeft naar aanleiding van voorgaande wetenschappelijke onderzoeken negen simpele vuistregels ontwikkeld, waarmee vastgoedeigenaren hun gebouwen kunnen aanpassen om de productiviteit en gezondheid van gebouwgebruikers te bevorderen. De 9 maatregelen voor een gezond gebouw (engels) houden rekening met factoren als geluid, vocht, waterkwaliteit, stoffigheid en ongedierte, verlichting, ventilatie, thermisch comfort, veiligheid en luchtkwaliteit in gebouwen.

De onderzoekers stellen dat naast energiezuinige gebouwen, de totstandkoming van ‘gezonde’ gebouwen van cruciaal belang is om uitdagingen als een groeiende wereldbevolking en verstedelijking aan te pakken. Dit omdat de wetenschappers verwachten dat de gebouwde omgeving de komende jaren verdubbelt.