Nieuwe subsidieregeling voor verduurzaming door MKB-ondernemers

Gepubliceerd op 20 augustus 2021

Deze nieuwe subsidieregeling helpt MKB-ondernemers met energie besparen en verduurzamen. Met deze subsidie kunt u als MKB-ondernemer een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat.

Het energieadvies geeft inzicht in het verder verduurzamen van uw onderneming. Ook geeft deze regeling subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

Wanneer opent de regeling?

De regeling start op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022. Alleen de kosten voor het energieadvies en ondersteuning die gemaakt zijn vanaf 2 augustus 2021 komen in aanmerking voor subsidie.

Wie komt er in aanmerking?

Deze subsidieregeling is voor mkb-ondernemingen tot 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen, die:

  • 1 of meer bedrijfspanden hebben of een bedrijfspand (of ruimte daarin) huren en;
  • niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Het bedrijfspand mag dus per jaar niet meer dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruiken.

Waarvoor ontvangt u subsidie?

Deze regeling geeft subsidie voor de volgende onderdelen:

  • voor het opstellen van een energieadvies op maat door een gespecialiseerde adviseur;
  • voor de ondersteuning bij de uitvoering van het advies door een externe partij.

Belangrijke voorwaarde:

Een MKB-ondernemer komt alleen voor subsidie in aanmerking als er één of meerdere maatregelen uit het energieadvies in opdracht is gegeven of reeds is uitgevoerd.

Subsidiebedrag:

 

Voor het energieadvies:

 

80% van de gemaakte kosten (excl. BTW) en er geldt een minimum subsidiebedrag van € 400 en een maximum subsidiebedrag van € 750

 

Voor het energieadvies én het ondersteuningstraject: 80% van de gemaakte kosten (excl. BTW) met een maximum subsidiebedrag van € 2.500 per bedrijfspand