Voorstel salderen tot 2023

Gepubliceerd op 14 juli 2017

Woensdag werd door minister Kamp een brief gepubliceerd waarin hij aangeeft de salderingsregeling te willen handhaven. Dit is goed nieuws, want deze intentie biedt meer investeringszekerheid voor zonnepanelen. Zoals het nu lijkt blijft de regeling tot 2023 gehandhaafd. Dit betekent dat salderen nog minimaal 5,5 jaar mogelijk blijft.

Salderen

Salderen is het verrekenen van de eigen verbruikte elektriciteit (die wordt geregistreerd op de elektriciteitsmeter) en opgewekte elektriciteit  (direct verbruikte elektriciteit en teruggekeerde elektriciteit) door middel van zonnepanelen. Bij wet is geregeld dat kleinverbruikers (aansluitingen met een maximale doorlaat van 3x80A) onbeperkt kunnen salderen. Bekijk hier de kamerbrief over de salderingsregeling.

Voorbeeld

Stel het jaarlijkse energieverbruik is 3.500 kWh en de opgewekte zonnestroom is 4.500 kWh. Dan wordt 3.500 kWh gesaldeerd. Dit betekent dat de vergoeding voor de teruggeleverde en zelf verbruikte stroom even hoog is als de prijs die wordt betaald voor de afgenomen stroom.  In beide gevallen is de stroomprijs bijvoorbeeld 0.19 €/cent. € 0,19 cent voor afname en opwekking. Het salderingsmodel kijkt niet naar gelijktijdigheid. Het feit dat de stroom niet direct wordt benut maakt bij salderen niet uit.

Salderingsregeling

De 1.000 kWh die teveel wordt opgewekt, valt buiten de salderingsregeling. Bij wet is bepaald dat de energieleverancier hier een redelijke vergoeding voor moet geven. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt per leverancier. Bij een aantal leveranciers is deze vergoeding gelijk aan de prijs voor grijze stroom (4 tot 5 cent per kWh) Bij andere leveranciers ligt deze vergoeding hoger. Klik hier voor een overzicht.

Zonnepanelen

Streef bij de aankoop van een PV systeem altijd naar een goede balans tussen eigen verbruik en opwekcapaciteit. Gezien de lage terugleververgoedingen loont het niet om overcapaciteit te hebben. Wil je het helemaal goed doen, let dan ook op de gelijktijdigheid. Gebruik zonnestroom zoveel mogelijk zelf. De meeste eigenaren van zonnepanelen komen namelijk op een maximale gelijktijdigheid van 25%. Dit betekent dat 75% van de zonnestroom niet zelf wordt gebruikt.

Subsidies

Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen. Wel is het mogelijk om de BTW terug te vragen. Dit kan via een eenvoudig stappenplan. Bekijk hier het stappenplan.

Voor meer vragen kunt u contact met ons opnemen.