Luchtdichtheidsmeting

BlowerDoortest conform NEN 2686.

Een BlowerDoortest is een meting van een gebouw om luchtdichtheid van een gebouw vast te stellen. De luchtdichtheidstest is geschikt voor kleine woning tot enorme bedrijfshallen.

Luchtdicht bouwen

Blowerdoortest

Luchtdicht bouwen is een efficiënte manier om energie te besparen. Luchtdicht bouwen houdt in dat openingen in de ‘schil’ van een gebouw tot een minimum worden beperkt.

Er zijn verschillende redenen om luchtdicht te bouwen zoals:

  • Energiebesparing
  • Verbetering van Woon- of werkcomfort
  • Voorkomen van tocht- of vochtproblemen
  • Verbetering van geluidswering

Voor het bepalen van de luchtdoorlatendheid van een gebouw schrijft het Bouwbesluit een maximale waarden voor verlies voor. Deze maximale waarden worden gemeten conform de  meetmethode volgens de NEN 2686

De BlowerDoortest wordt gebruikt om de luchtdichtheid te meten voor de ENE 26 credit van BREEAM-NL

 

 

 

 

De luchtdoorlatendheid van een gebouw wordt getest door middel van een Blowerdoortest. Bij deze test wordt een ventilator (de Blowerdoor) in een toegangsdeur geplaatst. Doormiddel van de Blowerdoor wordt het gebouw in over- en onderdruk gezet. 

De Blowerdoor zorgt voor een drukverschil tussen binnen en buiten, de woning wordt opgeblazen en leeggezogen. De hoeveelheid lucht die weglekt wordt gemeten, en bepaalt de luchtdichtheid van een gebouw. 

Het vaststellen van de luchtlekken wordt visueel gemaakt door middel van thermografie of door een rookmethode. Het voorkomen of herstellen van luchtlekken leidt tot een besparing in uw energiekosten en een verbetering in het woon/werk comfort.

Bij een luchtdichtheidstest wordt vaak gesproken over een qv-10 waarde. QV staat voor de luchtstroom die ontstaat door ongewenste openingen bij een luchtdruk van 10 Pascal. Deze luchtstroom (qv10- waarde) drukken wij uit in kubieke meters.