Luchtdicht bouwen

Gepubliceerd op 19 december 2016

Het bouwen van energiezuinige woningen met een dichte thermische schil en goede ventilatie.

Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is een combinatie van thermische isolatie en goede ventilatie. Voor energiezuinige gebouwen geldt; Goede ventilatie lukt alleen als er luchtdicht gebouwd is, en andersom.
Ongecontroleerde ventilatie via luchtlekken zorgen voor energieverlies, condensatieproblemen en een ongezond binnenklimaat. 

Luchtdicht bouwen is belangrijk omdat het zorgt voor: 

  • Energiebesparing
  • Verbetering van het wooncomfort
  • Vochtproblemen tegengaan
  • Geluidswering
  • Gezond binnenklimaat

Energiebesparing & Comfort

Gecontroleerde ventilatie (balansventilatie) wordt steeds meer de standaard in de woningbouw, Balansventilatie betekent dat de in- en uitstroom van lucht via bewust aangebrachte openingen in de woning verloopt. Het is daarom van belang dat luchtdicht gebouwd wordt om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. 

Meten

Door een BlowerDoortest uit te voeren, wordt gemeten of een gebouw luchtdicht is gebouwd. Met deze luchtdichtheidsmeting wordt getest of het gebouw voldoet aan de eisen uit het bouwbesluit volgens de voorgeschreven NEN 2686 norm.

Daarnaast worden met een Thermografische inspectie alle (vaak onzichtbare) luchtlekken gevisualiseerd met warmtebeelden. Zodat eventuele luchtlekken efficiënt worden verholpen. Deze luchtlekken kunnen ook door middel van een rookmachine visueel gemaakt worden.  Details bepalen de kwaliteit!