Asbestsanering

Gepubliceerd op 28 april 2017

Hoe zorgen wij samen voor een asbestvrij Nederland in 2024?

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product dat vanwege de goede eigenschappen in het verleden veel werd gebruikt. Asbest is makkelijk te verwerken met andere stoffen, het is goedkoop, isolerend en hittebestendig.

Het gebruik van asbest is al sinds 1994 verboden in Nederland. Maar door het vele gebruik zijn er nog veel gebouwen waar asbest in zit. Naar schatting ligt er nog zo'n 130 miljoen vierkante meter op de Nederlandse daken. 

Asbest is verboden omdat het een gevaar voor de gezondheid is. Bij het breken van asbest komen asbestvezels vrij, deze vezels nestelen zich in de longen bij het inademen. Na verloop van tijd kunnen deze asbestvezels ernstige ziektes veroorzaken, waaronder kanker. 

Vaak wordt gezegd dat zolang je het laat zitten en er niet in gaat boren of zagen, is er niks aan de hand. Dat is helaas niet het geval. Recent GGD-onderzoek wijst uit dat asbest na 30 jaren verweert. Vooral als het bloot is gesteld aan de buitenlucht. Dat maakt het net zo gevaarlijk voor de gezondheid als wanneer je er in zaagt.

 

De regelgeving rondom Asbest

Omdat asbest zo schadelijk is voor mensen wil de overheid dit aanpakken. De overheid heeft bepaald dat in 2024 alle asbestdaken officieel verboden zijn. Dat betekent dat voor 2024 alle open asbestdaken zijn gesaneerd. Dit is een enorme maatschappelijke opgave en vereist een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen.

De animatie van de provincie Overijssel geeft een goed beeld van de enorme opgave voor de asbestsanering. 

 

Financiering- en subsidiemogelijkheden

Het saneren van asbest kost natuurlijk geld. Mocht u asbest op uw dak hebben dan moet u dit in de komende 7 jaar laten saneren. Duvast en DOORadvies hebben samen het initiatief Asbestvrij Overijssel om de asbestsanering in de provincie Overijssel te stimuleren.

Voor 2024 moeten ondernemers en particulieren hun asbestdak vervangen door een nieuw dak, bijvoorbeeld een dak met zonnepanelen. Of ze nu het dak van de woning of een bedrijf vervangen en voor welk type dak ze kiezen, er zijn verschillende financiële mogelijkheden waardoor ze snel(ler) en met meer rendement een nieuw dak kunnen aanschaffen.

Ondernemers of particulieren kunnen met eigen vermogen financieren, of geld lenen. Daarnaast zijn er ook vormen die op den duur geld opleveren of kosten besparen. U kunt dan denken aan subsidie, zonnepanelen of exploitatie van uw gebouw.

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden met betrekking op de asbestsanering, voor particulieren en bedrijven. Bekijk de website van Asbestvrij Overijssel voor een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie over het saneren van asbest of wilt u begeleiding bij asbestsanering? neem dan gerust contact met ons op!