Dumava 2023
Gepubliceerd op 16 mei 2023
Bent u verantwoordelijk voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. In september 2023 start de nieuwe ronde van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Hierbij komt er € 190 miljoen beschikbaar voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed.
Dumava
Bent u verantwoordelijk voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. In september 2023 start de nieuwe ronde van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Hierbij komt er € 190 miljoen beschikbaar voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed.
Samen met u inventariseren wij welke investeringsprojecten in aanmerking kunnen komen. Wij leveren u de benodigde energieadviezen, zoals GPR Gebouw bij integrale renovaties of Energieadviezen met Energielabels bij individuele maatregelen. Vervolgens bereiden wij uw subsidieaanvraag goed voor, dienen wij de aanvraag voor u in en leveren na toekenning de verantwoording van de te ontvangen subsidie.
Neem contact op met één van onze adviseurs om te ontdekken of u gebruik kan maken van deze subsidieregeling.
Werkwijze
- Analyse welke investeringsprojecten in aanmerking kunnen komen
- Met uw projectteam inventariseren of aan de voorwaarden voldaan kan worden
- Uitvoering van energieadvies:
- GPR Gebouw (bij integrale trajecten)
- Maatwerkadvies (bij integrale trajecten)
- Energielabel(s) met Energieadvies(bij individuele maatregelen) - Opstellen dossier en voorbereiding subisdieaanvraagIndiening van de subsidieaanvraag
- Verantwoording van de te ontvangen subsidie na toekenning DUMAVA
Voor wie
U valt binnen de doelgroep van DUMAVA als uw vastgoed in Nederland staat en eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren:
- Decentrale overheid, zoals een gebouw met een publieke functie dat eigendom is van de gemeente, provincie of waterschap;
- Onderwijs, zoals gebouwen van een basisschool, middelbare school, universiteit, mbo- of hbo-instelling;
- Zorg, zoals een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis.
- Cultuur, zoals een poppodium, kunstcollectief of theater.
- Rijksmonument dat geen woonhuis is, zoals een museum waarvan het gebouw is ingeschreven in het rijksmonumentenregister;
- Religieuze instellingen, zoals een moskee of een kerk.
- Overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een stichting, vereniging, peuterspeelzaal, buurthuis of gemeenschapscentrum.
Belangrijke voorwaarden
- U voert 1, 2 of 3 maatregelen uit die op de maatregelenlijst staan, óf u voert een integraal verduurzamingsproject uit.
- Is uw vastgoed opgeleverd na 2012? Dan komt u alleen in aanmerking als de subsidieaanvraag ervoor zorgt dat uw vastgoed wordt afgekoppeld van de aardgasaansluiting.
- U start met de verduurzamingsactiviteiten vanaf de subsidieaanvraag (contracten mogen pas na de aanvraag worden aangegaan).
- Bent u ondernemer en betaalt u inkomsten- of vennootschapsbelasting? Dan komt u in aanmerking voor aftrekposten of andere fiscale regelingen, en niet voor DUMAVA.
- Moet uw vastgoed voldoen aan de energiebesparingsplicht? Dan kunt u geen DUMAVA aanvragen voor erkende maatregelen of een energiebeheersysteem.
- Moet uw vastgoed voldoen aan de energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen? En heeft u nog geen label C of hoger? Dan kunt u de DUMAVA-subsidie niet gebruiken.
- U realiseert de verduurzamingsmaatregelen binnen twee jaar na subsidieverstrekking. Een integraal project realiseert u binnen 3 jaar na verstrekking.
- Het gaat om maximaal 30% subsidie en bij toekenning kan tot 50% van de advieswerkzaamheden vergoed worden.
Let op! De voorwaarden van de nieuwe openingsronde van de DUMAVA zijn nog niet definitief gepubliceerd.