EED-auditplicht

Gepubliceerd op 08 maart 2024

Zijn er in uw onderneming meer dan 250 fte werkzaam, of heeft u een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen en een jaarlijks balanstotaal van meer dan € 43 miljoen? Dan moet u voldoen aan de EED auditplicht. Uiterlijk vier jaar na het indienen van de vorige rapportage, uiterlijk 31 december 2024 moet deze bij de RVO worden ingediend.

Zijn er partnerondernemingen verbonden aan uw organisatie? Dan dient u één rapportage in voor het gehele concern.

Wat staat er in het rapport?

Bij het opstellen van de EED audit rapportage worden de energiestromen en CO2 uitstoot van uw organisatie in beeld gebracht voor de gebouwen, processen en vervoer. Dit beeld ontstaat uit een beschrijving, analyse en overzicht van kosteneffectieve maatregelen voor deze onderdelen.

Erkende maatregelen

Bij het opstellen van de lijst met besparingsmaatregelen kunt u gebruik maken van de Erkende Maatregel Lijsten (EML). Deze heeft u voor de locaties met een verbruik groter dan 25.000m3 of 50.000 kWh al gevuld voor de informatieplicht. Deze geven echter geen volledig beeld van alle mogelijke besparingsopties en zal aangevuld worden met kosteneffectieve maatregelen. Mocht u deze nog niet hebben opgesteld kunnen wij dit efficiënt combineren met het opstellen van de EED audit.

Wat kunnen wij voor u betekenen

Wij stellen de EED audit rapportage voor u op en kunnen deze voor u indienen. Naast het voldoen aan de wettelijke verplichting kunnen wij u ondersteunen bij het concretiseren van de opgenomen maatregelen en u te ondersteunen met subsidiemogelijkheden.

Heeft u meerdere panden en/of vestigingen?

Bij meerdere vestigingen kunt u gebruik maken van de steekproefaanpak. Hierbij wordt een representatieve steekproef van de gebouwen genomen. De panden met een groot verbruik worden hierbij allemaal volledig geaudit. Van de panden met een middelgroot verbruik wordt een steekproef genomen en voor de panden met een klein verbruik een steekproef en een vereenvoudigde audit.

CO2 routekaart voor de zorg

Zorgorganisaties hebben de mogelijkheid om de EED audit te combineren met de CO2 routekaart. Met deze routekaart brengt u alle noodzakelijke maatregelen in kaart om in 2030 55% CO2 emissiereductie en 2050 klimaatneutraal te worden. De Green Deal Duurzame Zorg verlangt van alle deelnemende organisaties een routekaart. In deze routekaart worden ook de verplichtingen vanuit de informatieplicht opgenomen. Door deze verplichtingen met elkaar te combineren ontstaat er een samenhangend plan van aanpak voor verduurzaming waar u concreet mee aan de slag kunt.

Alternatieve invulling

Sommige ondernemingen hoeven geen EED energie-auditrapport in te dienen, omdat zij al op alternatieve wijze invulling geven aan de EED-auditplicht. Het gaat om:

  • ondernemingen die een Europees of internationaal gecertificeerd energiebeheersysteem toepassen. Om precies te zijn ISO 50001 of ISO 14001 in combinatie met ISO 14051. Deze ondernemingen voeren al een energie-audit uit.
  • bedrijven met een keurmerk dat door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat erkend is. Dit keurmerk moet betrekking hebben op de gehele onderneming.

Voordelig investeren en lagere energiekosten

Uiteraard geniet u na het doorvoeren van kosteneffectieve maatregelen van een lagere energierekening. Maar daarnaast zijn er vaak ook mogelijkheden voor het aanvragen van subsidies, zoals de EIA, MIA en iSde of de Dumava subsidie voor maatschappelijk vastgoed. Na het opstellen van de EED audit kunnen wij voor u de mogelijkheden inzichtelijk maken en u ondersteunen bij de aanvraag.